Tuk a chudnutie

Pri chudnutí sa často stretávame s rozšíreným názorom, že tuk je potrebné pri chudnutí úplne vylúčiť s nášho jedálnička. Je to nesprávny názor, pretože i pri chudnutí sú tuky pre naše zdravie dôležité, dokonca niektoré vitamíny sú rozpustné iba v tukoch. Samozrejme je podstatný rozdiel v tom aké tuky prijímame.Tuky môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín. Prvú skupinu tvoria živočíšne tuky, sú to nasýtené tuky. Nachádzajú sú strave živočíšneho pôvodu: mäso, mlieko, syry, mliečne výrobky, mäsové výrobky. Druhou skupinou tukov sú rastlinné tuky, sú to nenasýtené tuky. Nachádzajú sa najmä v semenách rastlín: v sóji, v orechoch, v slnečnicových semienkach, v kukurici.

V bežnej strave máme nadbytok živočíšnych tukov, preto by sme sa mali pri chudnutí zamerať predovšetkým na zníženie príjmu živočíšnych tukov. Okrem toho, že podporujú nadváhu, sú príčinou upchávania ciev, vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu. Pri chudnutí by sme sa mali úplne vyhnúť tzv. hydrogénovým tukom. Tie sa nachádzajú v rýchlom občerstvení, v zemiakových lupienkoch, v sušienkach. Sú veľmi ťažko stráviteľné.

Teda i pri chudnutí je dôležité tuky konzumovať, ale pozor konzumovať ich v správnom množstve a pri konzumácií sa zamerať na rastlinné tuky a tuky nachádzajúce sa v rybách.

Denný príjem tukov by mal byť v rozmedzí 15 – 30 % z vášho celkového energetického príjmu. Pričom živočíšne tuky by z tohto množstva mali tvoriť len 10 %.

Pre úspešnosť chudnutia je dôležitý dostatočný príjem bielkovín. Často konzumujeme predovšetkým tie ktoré sa nachádzajú v mäsových výrobkov. Ich kvalita je v dnešnej dobe podstatne nižšia, mäso sa nahrádza tukom. Preto pri konzumácií bielkovín dbajte na to aby ste zbytočne neprevyšovali denný príjem tukov.

Pri nadváhe je podkožný tuk menej nebezpečný ako tuk vnútorný. Kým ten v podkoží je zväčša estetický problém, vnútorný tuk priamo ohrozuje naše zdravie. To ako ste na tom vy, zistíte podľa obvodu pása. U žien je hraničnou hodnotou pása 88 cm, u mužov je to 102 cm. Pokiaľ tieto hodnoty prevyšujete je najvyšší čas upraviť svoje stravovanie, a podstatne znížiť príjem zlých tukov v strave. Vysoké hodnoty vnútorného tuky výrazne zvyšujú riziko srdcovo cievnych ochorení. Štatistiky hovoria za všetko, až 55% zo všetkých úmrtí má príčinu v srdcovocievnych ochoreniach.

Ing. Alena Goralková
webcam girls
Verzia stránky Klasická | Mobilná

Výsledky / Príjmy nie sú zaručené - Sú u každého individuálne.